4 Mayıs 2016 Çarşamba

1984 Romanı İle İlgili Görüşlerim

1984 ROMANI HAKKINDA GÖRÜŞLERİM

Öncelikle 1984 romanının benim zihnimi açan ve beni aydınlatan bir roman olduğunu belirtmek isterim. Çünkü yazar George Orwell, anlattığı kurgusal yaşamı öyle bir gerçeklikle bize aktarmış ki okuyup da aydınlanmamak elde değil. Bunun dışında yazar 1984 yılındaki baskıcı rejimi kurgularken, anlattıklarıyla o baskıyı hissetmemizi sağlıyor. Big Brother tarafından izleniliyor, dinleniliyor hatta düşünmeniz yasaklanıyor. Sadece kendi parti zihinlerinin beynimizde yer alması isteniyor. Ayrıca aşk, sevgi  duyguları yok edilmekte ve sadece çocuk yapmak için cinsel ilişkiye izin veriliyor. Bunun altında yatan amaç ise sevginin yalnızca Big Brother (Büyük Birader) a yönetilmesi ve parti yönetimini benimseyecek yeni nesillerin doğmasını sağlamak olduğu açıkça belli oluyor. Böyle bir durumun gerçek olabilmesi ürpermeme sebep oluyor. Bunun dışında yazarın romanda çiftdüşün, yenikonuş gibi kavramlara da ilk kez yer vermesi oldukça beni etkiledi diyebilirim. Çünkü bu kavramlar oldukça mantıklı açıklamalara sahip. Örneğin Big Brother ve partilerinin yenikonuş adını verdiği yeni dil sistemi ile kendi istedikleri kelimeleri atıp insanların kelime haznelerine de sınır koyuyorlar. Bu sayede halk düşünmemeleri gereken şeyleri düşünmemiş oluyor. Bir örnek verirsek düşünmek kelimesini halkın dilinden uzaklaştırırsak halk buna bağlı olarak düşünmemeye başlar ve bu da partinin işine gelir. İşte bu partiler ve Big Brother hükümeti de yaptıklarıyla halkın zihinlerini ele geçirmeyi başarmışlardır.
Bunun dışında benim dikkatimi çeken bir diğer şey ise romanda anlatılan sistemin günümüz hükümeti ile benzerlikleri. Örneğin eğitim sisteminde amaç öğrencilerin daha iyi bir eğitim sistemine sahip olması değildir. Çünkü bu durumda zeki ve aklı başında bireyler yetişecektir. Ve böyle bireylerin yetişmesi demek her şeyin açığa çıkması demektir. Ben bu sistemin günümüzde de geçerli olduğunu düşünüyorum ve bu da romanın bize bir şeyler açıkladığını gösteriyor.
Son olarak kitaptaki ana karaktere gelirsek Winston nihayetinde bu baskıcı ve her şeyi izleyen hükümetin farkında fakat buna rağmen kurallara uymuyor. Ben Winston un halkı bu durumdan kurtarabileceğini düşünmüştüm ama maalesef işler daha da kötüye gitti.  Winston un da zihni silindi ve o da Big Brother ı seven biri haline geldi. Açıkçası böyle bir son beni üzdü. Ama yinede öğrendiğim şeyler üzüntümü unutturdu.
Sonuç olarak bu kitap daha yıllarca okunmaya devam edecek ve gündemden hiç düşmeyecek diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten herkesin okumak isteyeceği türden bir kitap. Hala okumayanlar için en kısa zamanda okumanız dileğiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1984 ROMANI GEORGE ORWELL HAKKINDA

GEORGE ORWELL İngiliz romancısı ve denemecisi George Orwell   (asıl adı: Eric Arthur Blair [d. 25 Haziran 1903, Bihar; ö. 21 Ocak 1950, L...